Fortsetter arbeidet digitalt

Arbeidet med å komme i jobb fortsetter selv om det må skje hjemmefra i disse koronatider. Heldigvis finnes det mange gode digitale løsninger, slik at man får utført mange av arbeidsoppgavene likevel.

Med digitale plattformer får man gjort mye. Eksempler er språktrening, CV, jobbsøknad, jobbintervjutrening, karriereveiledning og forberedelse til fagprøver. Vi har spurt noen av de som bruker digitale løsninger om hvordan det oppleves.

Digital Språkopplæring
Migranorsk er en e-portal med kurs i språktrening hvor man også kan ta språktester. Det er flittig bruk av lyd, filmer, bilder, flersvarsoppgaver og skriveoppgaver. Vi bruker særlig kursene som er rettet mot et bestemt yrke eller bransje. Slik lærer man seg å kjenne ord og uttrykk på jobb og kommunikasjonen går bedre.

Oppgave fra Migranorsk
Oppgave fra Migranorsk

– I disse dager er det godt å ha noe å gjøre når jeg er hjemme hele tiden. Med Migranorsk kan jeg fortsette å trene på språk og får fylt dagene. Noen oppgaver er litt vanskelige, men jeg klarer det til slutt, sier en smilende Lemlem Hiluf. Hvis hun står fast logger veileder seg på oppgaven og gir veiledning over telefon. Foreløpig har hun funnet ut av det på egenhånd. Når arbeidslivet går som normalt igjen er hun klar for å finne jobb innenfor tilberedning og servering av mat. Det er drømmejobben.

 

 

Digitalt klasserom
Sam Loen jobbet til vanlig på Ås stasjon kafé med oppfølging fra Follo Futura, men er nå hjemme i påvente av at Koronatiltakene skal gå over. Hun ønsker å ta fagbrev i salgsfaget og forbereder seg til fagprøven ved å lese i lærebøkene.

– Det er litt vanskeligere nå som rutinene med å gå på jobb ikke lenger er til stede, forklarer hun. Endelig kom jeg meg i aktivitet igjen og så skjer dette. Det er lett å bli mer passiv. Samtidig synes jeg det er kjekt å få lest meg opp til fagprøven. Etter jobb er det vanligvis ikke så mye energi igjen til å lese. Gjennom Follo Futuras Classroom har jeg fått instruksjonsvideoer og oppgaver som går på hvordan man behandler mat eller bruker Baristamaskinen til å lage god kaffe.

Illustrasjonsfoto
Photo: Maxim Ilyahov

Veileder og daglig leder på Ås stasjon kafé forteller at de også bruker Classroom til CVer og jobbsøknader. – I det digitale klasserommet ligger maler som jobbsøker bruker som utgangspunkt. Både jobbsøker og veileder kan jobbe samtidig i dokumentet og skrive meldinger til hverandre. Dette systemet var allerede i bruk før koronatiltakene begynte og det var derfor enkelt å videreføre det når jobbsøkerne måtte holde seg hjemme.

 

Karriereveiledning
Karriereverktøy er en digital plattform for interesseutforsking for deretter å kunne se jobbmuligheter. Christine Gasman forteller hvordan hun synes det er med «hjemmekontor»:
– Å arbeide hjemmefra under koronakrisen går veldig fint. Jeg savner å jobbe på kafeen, og skulle mer enn gjerne ønske at jeg kunne vært der. Are er flink til å holde meg oppdatert på mine oppgaver, og er flink til å minne meg på hva jeg skal gjøre, og hvordan jeg kan gjøre det. Han er tilgjengelig når jeg trenger det, og å ha telefonmøter med han er heller ingen problem.
Når jeg jobber hjemmefra så jobber jeg som regel med små oppgaver i Google Classroom, eller så jobber jeg med karriereverktøyet. I starten var det litt vanskelig å jobbe med karriereverktøyet, men etterhvert som jeg har brukt det litt den siste uka så går det bra. Nå ser jeg på mulige karriereveier og jobber som kan være interessante for meg basert på valgene jeg har tatt i verktøyet.