Mange kjøttboller i lufta samtidig

- Slik er det å jobbe i catering, sier Henrik Flesche i Arena Catering. Det er tempo, tempo, tempo. Han driver cateringvirksomheten sammen med Thomas Bergseng. Grønnsakskniven går i samme tempo som heavy metal musikken på kjøkkenet. 500 kjøttboller skal produseres fra grunnen av når vi er på besøk.

Alt lages fra grunnen av. Det er kjærlighet til ekte mat og gleden ved å ha fornøyde kunder. De server fire kantiner og har bedriftskunder fra Moss til Oslo, men lager også mat for private i bryllup og konfirmasjoner. Det er likevel en annen grunn til at vi har besøkt dem i dag. De gir unge mennesker med utfordringer jobb.

-Vi har samarbeidet med NAV og Follo Futura, og vi har hatt lærling. Nå ønsker vi å skape et sosialt møtested for unge i lokalene på Vestby. Om det er å gjøre lekser, spille Fortnite, flipperspill eller bordtennis så handler det om å komme seg ut og treffe andre.

Nok et brett med kjøttboller er laget og vi skjønner at han brenner for ungdom. Men noen arbeidsgivere mener det er en risiko å ansette folk med helseplager. Hva tenker du om det?

Kniven går i takt med musikken
Henrik Flesche i Arena Catering

– Det finnes ikke risiko med folk med helseplager, svarer han resolutt og former kjøttbollen litt fastere enn vanlig. – Hvis det skjærer seg så stopper vi det. De gangene det ikke har fungert så har det vært fordi jobbsøkerne ikke har likt arbeidsoppgavene. Potensiell gevinst er mye større enn mulig skade for bedriften. Den samme risikoen har du når du ansetter. Gjennom arbeidspraksis har du mulighet til å bruke tid til å prøve og feile. Dette er et tilskudd til arbeidskraften du har fra før, så det er bare en bonus. Arbeidsgiver får mulighet til å se an jobbsøker og økonomisk er det supertrygt. Arbeidspraksis er en fin måte å få hjelpe andre på, samtidig som man får hjelp til egen drift.

Hva da med de bedriftene som sier det er vanskelig å få tak i folk med riktig kompetanse?

– Med riktig fagpersonell på toppen kan man bruke folk uten direkte riktig kompetanse. Folk får ikke bare kompetanse på skolen. Folk lærer og tilegner seg kompetanse på jobb gjennom erfaring. Bruk tid på dem og gi dem en trygg opplevelse. I arbeidspraksis får vi sett om de kan lære seg det som trengs.

Og han kommer med en oppfordring:
-De unge blir for lenge i systemet. Få de ut hos arbeidsgivere som har lyst til å bruke tid på dem og gi dem en trygg opplevelse. For du får ikke noe ut av det selv før den andre får noe ut av det.  Med tiden vil du få mye igjen for innsatsen.

I det vi forlater kjøkkenet og musikken toner ut, har han en beskjed til de unge:
-Hvis en har lyst å jobbe så er det muligheter. Finne sitt eget potensiale kommer med tid og selvsikkerhet. Jo tryggere man blir, jo lettere går det. Alle har ressurser som man kan få fram.