-Noen har behov for deg

Det var spenning i luften når Erna Solberg ankom Ås stasjon kafe. -Det er jo selveste statsministeren, sa Sander som tok imot Erna sammen med sine jobbsøkerkolleger. Ikke rart at man blir litt spent.

På kafeen får unge mennesker erfaring fra salgsfaget slik at det skal bli lettere å få jobb. De får trent på ting de opplever utfordrende, får opplæring i henhold til en opplæringsplan og får fram styrkene sine. Kafeen er første skritt på vei til jobb, og ofte varer opplæringen på kafeen 3-4 måneder før man fortsetter opplæringen i en ordinær bedrift. Det kan også lages et opplæringsløp i samarbeid med en arbeidsgiver som ender i fagbrev eller kompetansebevis.

Sander var en av de som Erna Solberg tok en prat med. Han forklarte at det for han fungerer bedre med praktisk opplæring. På skolen ble det teoretisk og han opplevde lite mestring. Med lese- og skrivevansker var det behov for en annen tilnærming til læring. -På Ås stasjon får jeg trent på salgsfaget gjennom å utføre oppgaver, og det er en måte jeg trives med. Jeg ønsker meg jobb innen salg og kundeservice. Han liker godt butikker som Moncler og Rema 1000 og kunne gjerne tenke seg jobb på et av disse stedene. -Jeg er glad i praktisk arbeid. Etter hvert skal jeg ta bilsertifikat slik at jobbsjansene øker.

Isabel fortalte statsministeren at hun har slitt med angst og at det er bra å eksponere seg i passelige mengder.

Det var Erna veldig enig i. -Jeg tror at jobb er ekstremt viktig for den psykiske helsen, sa hun. Det er viktig å føle at noen har behov for deg og oppleve mestring.

Å servere statsministeren kaffe og kaker på en utmerket måte gir nok god mestring og kan være en fin historie å ta med seg i et kommende jobbintervju.